Aparat za kavo doma in v pisarni je pravi balzam, saj je pri roki. Vendar, kateri aparat za kavo izbrati, da bo hiter, enostaven in profesionalen? Ko se vse okoli nas spreminja tako hitro, da je na videz nemogoče dohiteti svet, se lahko oklepamo le stvari, ki so brezčasne in nam že dobro poznane. Ena od teh stvari je nedvomno kava. Medtem, ko pijača ostaja enaka, se tehnologije njene priprave in predstavitve nenehno razvijajo. Še ne tako dolgo nazaj so nas gostitelji domov, kjer smo bili na obisku, pogosto pogostili z navadno prelito kavo. Čeprav pijače, pripravljene na ta način, niso v ničemer slabše, so se ljudje kmalu naveličali presejanja kavne usedline skozi zobe. Začeli so preizkušati različne načine za drugačno pripravo kave.

 aparat za kavo

Prvi aparat za kavo, ki je postal priljubljen po vsem svetu, je bila francoska stiskalnica opremljena z vzmetnimi bati. Kasneje, ko smo vse pogosteje obiskovali kavarne, smo začeli iskati načine, kako bi v naših domačih pijačah čim bolj posnemali klasični italijanski espresso. V procesu iskanja popolne kave so moka lončki postali bistvena sestavina kavnega rituala mnogih ljudi po vsem svetu. Ko so postali cenovno dostopni širši javnosti, so se kavni avtomati iz luksuznega predmeta kmalu spremenili v gospodinjsko nujnost. In tako je postajalo vse bolj aktualno vprašanje, kako izbrati pravi aparat za kavo in kateri kriteriji bi morali sodelovati pri odločitvi.

Preden se lotite izbire pravega kavnega aparata, si morate odgovoriti na naslednje vprašanje: ali najbolj uživate v kavi, ki jo prelijete in se preprosto želite znebiti usedline v pijači, ali pa ste kavni navdušenec, ki išče pravo, slavni espresso, o katerem pišejo legende po vsem svetu?

Če ste ljubitelj prve vrste kave, vam najbolj ustreza prelivni filter aparat za kavo, ki pri pripravi ne uporablja pritiska. Kava, pripravljena v teh aparatih, je običajno bolj vodena. Za filter kavo je značilno tako imenovano “masleno” ali svilnato telo ter čista skodelica. Medtem ko je količina kofeina, ki jo najdemo v filter kavi, običajno večja od tiste, ki jo zaznamo v espressu, se ljubitelji slednjega izogibajo filter kavi, saj njeno telo velja za prelahko.

Stroji, ki uporabljajo pritisk za točenje kave, so namenjeni ljubiteljem espressa. Tako pripravljena kava je polnega telesa, njeni okusi so bolj koncentrirani, pookus pa je veliko močnejši od tistega, ki ga daje filter kava. Za takšno kavo je značilna trda espresso pena, gosta, sirupasta tekstura in rahlo motna skodelica, ki je bistvena sestavina vsakega espresso napitka.

Na trgu obstaja več vrst kavnih avtomatov, ki se razlikujejo po načinu priprave in s tem po ceni. Zgoraj najdete na povezavi najboljši aparat za kavo na trgu, ki bi vam lahko bil všeč. Najlažji način bi bil, da predstavite te vrste aparatov, njihove prednosti in slabosti, da se lahko odločite in izberete nekaj, kar ustreza vašim osebnim potrebam.