Voda v potokih in rekah je v večini onesnažena in zato tudi nepitna. Več o teh napravah si pa lahko preberete na: https://2pr.si/sl/cistilna_naprava/. Ampak ali ste vedeli, da pa si lahko kupite eno napravo, ki pa bo vodo očistila in bo tako primerna za zauživanje? No ta naprava se imenuje čistilna naprava. Ljudje jih lahko imajo tudi doma, da si prečistijo vodo, če jo jemljejo iz kakšnih rek ali potokov ali celo jezer.

čistilna naprava

Čistilna naprava je v bistvu naprava, ki očisti vodo. Da bi zmanjšali onesnaževanje vod je pa teh naprav po Sloveniji že veliko. Tako recimo odpadne vode iz gospodinjstev te naprave očistijo in voda gre potem čista v naravo ali pa nekatera nazaj v gospodinjstva. Saj vemo, da je drugače že tako ali tako preveč drugega onesnaževanja in zato je čistilna naprava še kako odlična rešitev, da vsaj vode več ne onesnažujemo. No ja, voda se še onesnažuje, ampak zato ker ljudje v reke in potoke odvržejo marsikaj. Čistilne naprave pa iz vode odstranijo vse umazanije in vse ostal, kar bi lahko naravi škodilo. To so v bistvu lahko rečemo odlične naprave.

Mislim, da vas je že kar nekaj obiskalo in videlo čistilno napravo v živo. No tam ste spoznali, da se v teh velikih obratih voda čisti v treh procesih. Najprej se očisti v bazenu, kjer se pa trde snovi posedejo, ostalo se pa dvigne na površje vode. To vse tukaj odstranimo. Potem pa gre v drugi proces, kjer se odstranijo biološko razgradljive snovi. Sledi še zadnjo čiščenje, kjer se očistijo še zadnje stvari in, da gre voda lahko potem v naravo. Voda je na koncu čista in tudi pitna lahko rečemo. Drugače imate lahko majhno čistilno napravo tudi doma. Čistilna naprava bo potem čistila vodo. To je pomembno imeti doma, kjer nimate kanalizacije.