Danes živimo v času, ko je vse povezano z internetnim omrežjem, zato ni nič nenavadno da imamo sedaj na njem tudi učna gradiva, kot so učbeniki. E-učbeniki so učna gradiva v osnovnih ter srednjih šolah, ta so za otroke in študente veliko bolj praktična, saj ne rabijo seboj nositi tistih debelih knjig, potrebujejo samo osebni pametni telefon ali pa pametno tablico. Je pa tudi res, da je zelo malo znano o doseženih rezultatov otrok ali študentov, ki uporabljajo e-učbenike.

e-učbeniki

E-učbeniki so torej v oblika literature v digitalni mediji, ti so zapisani v obliki e-knjig, E-knjiga pa je ekvivalent tiskani verzije. V obliki e-knjige pa lahko najdemo tudi spletne časopise, to področje se danes še posebej razširja zaradi podjetja Apple, ki je pred dvema mesecema napovedal novo naročnino na Apple News +, tu imate na voljo časopise in revije iz vseh koncev sveta in o vseh temah, na katere lahko pomislite. Za njihov dostop boste morali plačevati le nekaj evrov na mesec, kar pa končno gledano ni veliko, saj če bi te revije kupili v trgovini bi zanje dali bistveno več denarja.

Torej e-učbeniki izkoriščajo digitalno medijo, zaradi prenosljivosti in digitalnega zapisa. Ti pa imajo danes tudi v aplikacijo vgrajene oziroma dodane različne praktične programe, ravno tako tudi programe za interaktivne table, to pa olajša delo profesorjem, predavateljem itd. E-učbeniki imajo na voljo tudi zvočni in video zapis, ampak da ni vedno vključen, saj ta zahteva dodatno dodajanje kvalitetnega videa in zvoka, k tekstovnimi zapisi. Ti spletni učbeniki imajo največjo vrednost zagotovo v tem, da predstavljajo razne interaktivne elemente.

Skratka e-učbeniki so interaktivni učbeniki, ki so hkrati tudi delovni zvezki. Ti so namenjeni samostojnemu učenju otrok, dijakov itd. Pri tem pa jim bodo pomagali z elementi za preverjanje, utrjevanje in ponavljanje novo naučene snovi. Danes najbolj znana spletna stran za te učbenike je eucbeniki.sio.