Kratkovidnost je lahko prirojena ali pridobljena z leti, v obeh primerih pa to pomeni, da oseba ne vidi na daleč ampak samo na blizu določene razdalje. Kratkovidnosti je več vrst, lahko gre samo za dioptrijo ali pa celo za astigmatizem. Kratkovidnost je zelo moteča zaradi tega, ker oseba ne vidi na daleč in je to v prometu zelo moteče, ali tudi v šoli ali pa na delu. Lahko je celo nevarno, ker ne vidi na primer prihajajoče nevarnosti.

kratkovidnost
Kratkovidnost je bolezen, pravzaprav gre za okvaro oči, ki je dejansko fizične narave. To pomeni, da nekatere mišice v očesi ne delujejo dobro. Imamo štiri mišice, ki premikajo očesno zrklo in za po potrebi prilagajajo razdaljam, ki jih opazujemo. Te mišice poskrbijo, da se očesne leče prilagodijo, ali zožijo ali razširijo in tako vidimo lahko različne razdalje ostro, ko se na te razdalje fokusiramo. Problem kratkovidnosti je v tem, da so te mišice lahko preveč ali premalo zategnjene in ne delujejo enakomerno vse štiri hkrati, zato pride do neostrega pogleda, saj se zrklo lahko nepravilno ukrivlja z lečo več in ni okroglo ampak jajčasto. Na podoben način nastane še astigmatizem, ki je največkrat prirojen in je pri kratkovidnosti zelo pogost.
Kratkovidnost je nadloga, ki pesti v sodobnih časih vse več ljudi. Na to vplivajo različni dejavniki. Najbolj pogost dejavnik je, da se vid poslabša sčasoma zaradi gledanja v knjige, televizijo, pri umetni luči, torej zaradi nenehnega napenjanja oči, ki ne trenirajo različnih razdalj, zato očesne, mišice oslabijo.
Kratkovidnost zdrvimo na več načinov. Najbolj naraven je ta. Da delamo vaje za oči in sčasoma spet usposobimo mišice. Na ta način se lahko odpravi tudi astigmatizem. Drug način so posebna očala, ki jih pacient nosi in imajo luknjice, skozi te luknjice se gleda ter na ta način zopet treniramo oči. Tretji najbolj pogost način pa je nošenje očal ali leč, ki nadomestijo delo očesnih leč.