V naših kuhinjah potrebujemo za dobro kuho tudi raznorazne aparate. Eni izmed le teh so tudi štedilniki. Poznamo pa danes dve vrsti štedilnikov. Prvi so električni. Potem pa so še vedno eni, ki so še kar priljubljeni in to je plinski štedilnik. Malo si pred nakupom izračunajte, če se vam splača kupiti plinskega ali električnega, pri prvem morate vsake toliko kupiti tudi plin, če ne ne boste mogli kuhati, pri drugem pa bo račun za elektriko malo višji. Je pa po mojem mnenju štedilnik najbolj pomemben v kuhinji, saj brez tega si okusnega obroka ne boste mogli skuhati.

plinski štedilnik

Plinski štedilnik se po marsičem loči od električnega. Najprej je tukaj sam dovod ognja. Na njih je tudi kovinska mreža na katero potem postavimo lonec. Morate pa vedeti, da je mreža dvignjena od ognja, ker če ne bi ogenj lahko pogasili. So pa tudi stikala, s katerimi bomo omogočili, da bo prišel plin. Po navadi je še en gumb, ki povzroči ogenj, drugače pa le tega lahko dobite tudi z pomočjo vžigalnika. Plinski štedilnik ima seveda tudi nekatere prednosti. Najprej je ena izmed teh tudi bolj kvalitetno pripravljena hrana. Ravno zaradi tega nekateri res profesionalni kuharji rajši uporabljajo plinske štedilnike. Tukaj se sama vročina oziroma ogenj razporedi enako po celotnem loncu, kar se pa pri električnih štedilnikih največkrat ne zgodi. Naslednja prednost pa je, da lahko tudi res lepo uravnavamo temperaturo samega ognja. Razpon le teh temparatur je res velik.

Plinski štedilnik pa ima seveda eno veliko slabost, no kako vzamete. Lahko začne uhajati plin, še največkrat se to zgodi, če bo v okolici štedilnika kakšen otrok, ki lahko hitro to stori, samo obrne stikalo in že je tukaj plin. Seveda, če boste pa vsaj malo pazili in otroku dopovedali, da tega ne sme pa bo potem vse varno. Odločite se za štedilnik, katerikoli in začnite kuhati.