Kdo ne mara testenin? Najbrž so takšni le redki, njihov okus, tekstura in neskončno možnosti priprave nad navdušujejo, zato ni prav nič nenavadnega, da so testenine tako priljubljene dobesedno po vsem svetu. V bistvu izhajajo iz Italije in so osnova njihove kuhinje. In še zanimivost: ste vedeli, da večina testenin, ki jih lahko kupimo na prodajnih policah, ne vsebujejo jajc in so v bistvu narejene iz moke (durum zdrob) ter vode, potem pa sušene na zraku? To je še posebej zanimivo zato, ker predvidevamo, da so testenine narejene iz jajc, tako kot domače, če ste morda že kdaj videli, kako se jih dela v domači kuhinji. Jajčne testenine v trgovini pa so največkrat posebej označene s fotografijo in informacijo o tem, da vsebujejo jajca.

testenine

Kakor koli že, jajčne ali ne, testenine so odlična možnost za skoraj vse dnevne obroke. Odlično se obnesejo kot priloga, odlično tudi kot samostojna jed, seveda z dodatki. Kako jih lahko pripravljamo? Ne res veliko načinov. Osnovni način so kuhane testenine v slani vodi, ki jim potem premešamo neko omako. Ta je lahko na osnovi paradižnika ali sira in smetane, dodamo ji lahko koščke mesa ali zelenjave, zraven se podajo tudi suhe mesnine (pršut) in seveda številne začimbe, med katerimi prevladujejo zlasti mediteranske, kot so origano, bazilika … Omak za testenine lahko naredimo v nešteto različicah, še posebej zanimive so tiste, v katere vključimo pač tisto, kar imamo v hladilniku. Če je to sir v lističih, lahko uporabimo tudi tega, mu primešamo še malo smetane, dodamo na čebuli prepražene trakce mesa in začimbe, tako da nastane odlična omaka, ki je povsem preprosta za narediti, hkrati pa tudi okusna.

Testenine lahko pripravimo tudi kot testeninsko solato. Najprej jih skuhamo v slani vodi, potem pa ji dodamo malo tune, koruze, narezanih vloženih kumaric, lahko tudi čebulo, paradižnik in papriko … Skratka, zelenjavo in dodatke po želji. Solato je treba tudi začinti, kar lahko naredimo z mešanico kisle smetane, majoneze, sola in popra ter olja, lahko pa uporabimo tudi kis vloženih kumaric. Možnosti je veliko, vse pa je odvisno od vašega okusa, sestavin, ki jih trenutno imate na voljo in ustvarjalnosti. Če ste dojemljivi za nove okuse in postopke, vam en bo težko ustvariti neke nove testeninske jedi.

Lahko pa pripravimo tudi gratinirane testenine. Najprej jih skuhamo v slani vodi in pripravimo omako oziroma bešamel. Ta je lahko na osnovi paradižnika ali sira, dodamo lahko tudi meso ali katero koli drugo zelenjavo. Smetanasti omaki se lepo poda piščanec, paradižniku pa, recimo, tuna. Bešamel in testenine zmešamo, po vrhu naribamo sir in pečemo v pečici. Pripravite pa lahko tudi lazanjo, ki zahteva nekoliko več časa, vendar je vredna prav vsakega dela in časa.

Testenine nam resnično nudijo veliko možnosti za gurmanske užitke, tako da z njimi skorajda ne morete zgrešiti. Edino, če jih ne marate – potem vam preostaneta krompir in križ, s katerima se prav tako da pričarati prave kulinarične specialitete.