Vam je ob kakšni nesreči izpadel zob? Vam zobje izpadajo zaradi starosti ali bolezni? Se zato počutite manj samozavestne? Potem so zobni vsadki prava rešitev za vas! Preberite več v nadaljevanju članka ali na spletnih straneh zobozdravnikov in se še danes naročite na ta poseg.

zobni vsadki
Zobni vsadki vam lahko povrnejo samozavest in lep nasmeh.

Zobni vsadki (ali implantati) nadomestijo manjkajoče zobe. To so majhni vijaki, ki imajo obliko zoba, zato nihče ne bo vedel, kateri so vaši zobje in kateri so vsadki. Zobne vsadke se naredi za vsakega posameznika posebej, saj ljudje nimamo enakih čeljusti oziroma zob, zato le en model ne bi bil primeren za vse. Zobni vsadki se razlikujejo glede na obliko čeljusti, različni so tudi po velikosti, obliki in dolžini, druži pa jih material, iz katerega se jih izdeluje. Za njihovo izdelavo se uporablja titan, saj gre za biološko sprejemljivo kovino, zato do alergijskih reakcij pride zelo redko. Seveda pa, kot pri vsaki stvari obstaja majhna možnost, da telo vsadek zavrne. Do tega pride predvsem zaradi zdravstvenega stanja pacienta (če ima predhodna vnetja, je rakav bolnik itd.).

Pred samo izdelavo vsadkov vas zobozdravnik najprej pošlje na rentgensko slikanje celega zobovja in tako ugotovi, ali so vsadki sploh primerni za vas. Potem sledi CBCT/3D slikanje, iz katerega je razvidna kostna gostota, položaj živčevja, višina kosti in razdalja, ki določa, kam se bo vsadke vstavilo. Šele vsemu temu sledi sam poseg, ki poteka kirurško in pod lokalno anestezijo. Običajno to traja 30 do 60 minut. Med posegom zobozdravnik odgrne dlesen in naredi mesto za vsadke, jih namesti ter dlesen zašije. Ko je kost popolnoma zaceljena, se še enkrat oglasite pri zobozdravniku, ki naredi nadgradnjo.

Zobni vsadki so odlično nadomestilo za zobe. Gre za varen in povsem neboleč poseg, ki pa vam lahko povrne izgubljeno samozavest in polepša vaš nasmeh. O vseh dodatnih vprašanjih se pogovorite s svojim zobozdravnikom.