Avtomatski menjalniki niso v vseh avtomobilih ampak le v tistih, za katera se vozniki odločijo, da bodo imeli takšen menjalnik, pa še to se ne da vgraditi v prav vsak avto, kar si poglejte na tej povezavi www.avtomatskimenjalniki-tit.si. Nekateri avti so narejeni za to, da imajo samo avtomatski menjalnik, drugi pa imajo lahko enega ali drugega. Ali so avtomatski menjalniki boljši od klasičnih?

avtomatski menjalniki

Tega ne moremo reči, kateri so menjalniki so boljši, lai klasični lai avtomatski. Nekateri prisegajo na klasične menjalnike, drugi pa na avtomatske. Je pa tako, da je zelo odvisno od tega, na kakšnem menjalniku ste naredili izpit za avto. Avtomatski menjalniki so namreč taki, da je z njimi precej lažje voziti kot s klasičnimi prestavami, kjer je treba več zadev obvladovati, da se avti spelje z mesta in premika naprej ali ustavi.

Avtomatski menjalniki sami pristavljajo prestave v avtu glede na to, kaj zazna mehanizem menjalnika, koliko ima avto obratov, ali zavira, ali speljuje in podobno ter sam prestavlja, voznik pa samo tišči na plin lai na zavoro in se z ničemer ne obremenjuje. Tak avto nikoli ne ugasne in speljuje vedno gladko, če je menjalnik v redu in brezhiben.

Klasični menjalniki so zahtevnejši za vožnjo in jih imajo radi ljudje, ki radi vozijo zelo agresivno ter športno, kar se z avtomatskim menjalnikom ne da, tam gre bol za gladko vožnjo. Če s te naredili izpit na avtomatskem menjalniku, potem ne boste smeli voziti avta s klasičnim menjalnikom razen, če naredite še ta del izpita.

Avtomatski menjalniki bodo po vsej verjetnosti sčasoma kar nadomestili klasične menjalnike na ročne prestave, čeprav jih ni še veliko in polovica teh je tudi takih, da lahko avtomatiko prestavite ne dela ročni menjalnik in bo tak menjalnik deloval povsem običajno.

Tega raje ne priporočamo, ker se človek zmede in ni gotov, lai mora prestavljati sam ali bo kot zanj naredil avto.