Vnetje zob se lahko pojavlja zaradi različnih razlogov. In ko se vnetje pojavlja na vršku zobne korenine, je morda potrebna apikotomija – https://luxdental.si/apikotomija/. To je res zadnja rešitev, ko ostale vrste zdravljenja ne pomagajo več, preden se zob odstrani.

Apikotomija

Kdaj zdravnik opravi apikotomijo?

Ko imamo težave z zobmi obiščemo zobozdravnika, ki se potrudi, da brez večjih posegov reši naše zobe. Na to vplivamo tudi sami z rednim čiščenjem in skrbjo za ustno votlino. Pri zobni korenini so pomembni živci, ki ohranjajo zob živ. Če zobni živci odmrejo, postane zob mrtev in ga je potrebno koreninsko zdraviti. V primeru, da zdravljenje zoba ni uspešno, je morda potrebna apikotomija. To pomeni, da je vršek zobne korenine, ki se nahaja na nasprotni strani zobne krone vnet. Vneto je tudi tkivo v njegovi okolici. Poseg se opravi zato, da ne bi vnetje napredovalo in okužilo še sosednih zob. Poseg se opravi šele potem, ko kljub zdravljenju v roku enega leta ne kaže, da se stanje izboljšuje.

Potek apiotomije

Pri apikotomiji gre za kirurško odstranitev vrška zobne korenine in vnetega tkiva v njegovi bližini. Poseg izvajajo specialisti endodonije, oralne kirurgije ali parodontologije. Preden se odločijo za kirurški poseg, se nekaj časa opazuje območje bolnega zoba, da se res prepričajo, da se stanje ne izboljšuje. Šele ko je potrditev, da je stanje enako, se naredijo priprave za poseg.

Apikotomija se izvaja s pomočjo lokalne anestezije. Kirurg nato prereže in odmakne dlesen, da pride do zobne kosti. Nato zvrta v kost, da pride do vnetnega tkiva in vrška zoba. Oboje odstrani in po potrebi zapolni rez korenine. Na koncu kirurg rano še zašije in postopek je končan. Vse skupaj traja okoli pol ure, če ni drugih problemov. Ker je potek posega že vrsto let enak, je tudi uspešnost posega dokaj visoka.