Dlesni so pomemben del naše ustne votline. Še posebno veliko pozornosti jim je otrebno nameniti pri vzdrževanju ustne higiene. Vnete dlesni so znak, da se moramo posvetiti s strokovnjakom, oziroma, da je čas, da obiščemo našega osebnega zobozdravnika. Dlesni, ki se vnamejo, so lahko nakazatelj resnih težav, saj ne le da povzročajo krvavanje dlesni, ampak se lahko prevesijo tudi v okužbo z bakterijami, kar kasneje povzroči hude bolečine zoba, saj zaradi bakterijske okužbe lahko prizadenemo zobno tkivo. Torej dlesni lahko povzročajo nešteto preglavic in hudo obolenje zob, saj vnetje povzroča oškodovanje tkiv, ki podpirajo zob, to pa povzroča zobno gnilobo, ki nam povzroča hude zobobole, te pa lahko odpravijo samo zobozdravniki.

Vnete dlesni strokovno imenujemo tudi gingivitis. To, da so dlesni vnete , vemo tako, saj so dlesni boleče, otečene in tudi precej hitro krvavijo, recimo vse to opazimo že pri čiščenju zob, ko opazimo da nam zaradi krtačenja teče kri. Vnete dlesni lahko opazimo tudi tako, da dlesni spremenijo barvo Zdrave dlesni imajo nežno rožnato barvo, medtem ko imajo vnete dlesni temno rdeč odtenek, če je obolenje že napredovalo, je lahko naša dlesen že obarvana v modro. Krvavimo pa ne le pri ščetkanju, temveč tudi pri hranjenju, saj s tem ko ugriznemo v tršo hrano, dlesen začne krvaveti. To, da moramo takoj poskrbeti, ko opazimo vnetje dlesni nakazuje tudi to, da lahko pride do izgube zob, če ne ukrepamo dovolj hitro.

Vzrokov za vnetje dlesni je veliko. Tisti, najpogostejši pa je sigurno, da nismo dobro poskrbeli za ustno higieno. Ni dovolj, da si zobe ščetkamo samo zjutraj. Za zobe moramo poskrbeti tudi čez dan. Zobe si moramo ščetkati po vsakem hranjenju, ne smemo pa pozabiti tudi na nitkanje, saj si s ščetkanjem ne moremo dovolj kvalitetno očistiti zobe, predvsem s ščetko ne dosežemo predelov med zobmi, kjer se nabira hrana, ki nato povzroči bakterijsko vnetje dlesni.