O vitaminu D, tako rekoč poslušamo že na vsakem koraku, vsakem oglasu, vsakem blogu, o pomembnosti vitamina D predvsem poslušamo pri zdravniku. Pa je vitamin D res pomemben za nas posameznike? Odgovor je seveda pritrdilni. Na vitamin D se največkrat spomnimo takrat, ko pozimi posijejo prvi sončni žarki in velikokrat rečemo, da se martinčkamo oziroma da nabiramo vitamin D. Sončni vitamin oziroma vitamin D pa ni pomemben le za naše dobro počutje in energijo, temveč tudi za naše zdravje, saj preprečuje nastanek nekaterih bolezni. Vitamin D, se v našem telesu pojavi v obliki hormona, poznamo pa dva vitamina D2 in D3. Vitamin D je zelo pomemben za pravilno delovanje naših prebavil, prav tako, pa ima tudi pomembno vlogo pri zdravju in pravilni rasti naših kosti, zob in mišic.

Pomanjkanje vitamina D je zelo nevarno, še posebej pa to občutijo dojenčki in otroci, ki vitamin D nujno potrebujejo za rast ter krepitev telesa, ki je v tej fazi v razvoju. Še posebno v nevarnosti so dojenčki, saj lahko to pri njih sproži ranhitis, medtem, ko ga odrasli občutijo bolj kot pomanjkanje energije in pa večjo možnost za obisk prehlada. Boleznim pa smo vsi najbolj izpostavljeni v prehodnih in pa hladnih mesecih, še največ bolezni se pojavi v jesenskih in zimskih mesecih, zato je takrat še posebej pomembno, da poskrbimo za zadostno in dodatno količino uživanja vitamina D. Pomanjkanju vitamina D pa so izpostavljeni tudi tisti, ki se neradi izpostavljajo sončnim žarkom. Sončni žarki so lahko za kožo tudi škodljivi, saj povzročajo opekline, razvoj kožnega raka in prezgodnje staranje kože, zato, moramo biti pri izpostavljanju sonca previdni in poskrbeti za ustrezno zaščito, predvsem pa ne smemo pretiravati zaradi dodatnega tena, ki ga morebiti pridobimo s prekomernim sončenjem na plaži.

Poleg otrok pa je pomanjkanju vitamina D izpostavljena tudi množica ljudi, ki zajema nosečnice, starostnike, mame ki dojijo, bolnike ki okrevajo po posegu ali bolezni ter sladkorni bolniki, ki v večini primerov potrebujejo osebno svetovanje zdravnika.