Dopolnilno zdravstveno zavarovanje dopolnjuje obvezno zavarovanje in ima svoj namen. Predvsem ta, da s pravim zavarovanjem ne boste plačevati dragih zdravniških storitev ležanja v bolnici in zdravil. Osnovno zdravstveno zavarovanje namreč ne pokriva vsega. Pokriva zdravstvene storitve, ki so nuje za reševanje življenja, tri dni ležanja v bolnici in nekatere nujna zdravila. Medtem ko dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije večino ostalega, kar vas lahko doleti ob bolezni ali nesreči, kot so posegi in dolgotrajno ležanje v bolnici pa tudi bolj kakovostna zdravila.

dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Odvisno je, katero dopolnilno zdravstveno zavarovanje boste sprejeli in plačevali. Namreč obstajajo osnovna premija in še višje premije, ki vam zagotavljajo še boljše storitve, da imate svojo sobo v bolnici s televizijo in da dobite najboljša zdravila. Katero premijo boste plačevali, je odvisno od vas, kaj želite za sebe in seveda od tega, koliko si lahko privoščite.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je najboljše skleniti takoj v prvem letu, ko vam poteče status študenta to pa zato, ker boste plačevali najmanjšo premijo. Mladi plačujejo manjše premije, ker jih bodo plačevali dlje časa in ne koristijo dosti zdravstvenih storitev, čeprav je to vedno manj res, saj je vedno več mladih bolnih.

Nekateri se ne odločijo nekaj let po končanem študiju, da bi se dodatno zavarovali. Če pride do bolezni ali nesreče, je to problem, ker morajo potem vse plačati sami, čeprav se tisti trenutek dodatno zavarujejo, ker to zavarovanje ne velja takoj, ampak šele po treh mesecih, ko plačujete dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Vsako leto, ko ne plačujete, pa vam zavarovalnica premijo zviša za 3 %, kar lahko nanese precej denarja z leti.

Zato je najbolje plačevati osnovno in dodatno zavarovanje takoj, ko končate šolanje in boste imeli najmanj težav. To zavarovanje pa velja tudi v tujini enako, kot pri nas, saj vam zavarovalnica plačuje tudi zdravstvene storitve v tujini, ker so zdravstveni sistemi med seboj povezani.