Fizioterapija so neinvazivne terapevtske metode, ki se izvajajo ob poškodbi ali po operaciji. S pomočjo gibanja, razgibavanja in masaž vzpostavijo določene mišice v kar se da prvotno stanje. Rehabilitacija je po navadi dolgotrajna, spet odvisno za kakšno situacijo se gre. Fizioterapija je priznana terapija, ki se jo poslužujejo vsi športniki, tudi kadar nimajo poškodb, ker lahko deluje tudi kot preventiva. Pravzaprav jo morajo športniki obvezno imeti kot preventivo, saj tako preprečijo poškodbe, ki bi lahko ob prenatreniranosti nastale. Lahko rečemo, da je to veja medicine, ki nam v veliki meri pomaga. Prav tako je fizioterapija zelo dobrodošla po operacijah.

fizioterapija

Najbolj se jo poslužujejo po ortopedskih operacijah, vendar pa pride v poštev tudi pri vseh ostalih operacijah. Namreč nekateri ljudje dolgo časa ležijo po operaciji in je fizioterapija tista, ki jim pomaga spet na noge. Fizioterapevt je vključen v ves pooperativni oddelek, saj se vedno najde kakšen pacient, ki potrebuje pomoč pri osnovnem gibanju, ali pa ima težave zaradi ležanja v bolniški postelji. Naše mišice so občutljive in občasno potrebujejo strokovno pomoč. Fizioterapija je kar zahtevna smer v študijskem programu, saj je potrebno odlično poznati človeško telo in kaj vse lahko z gibanjem dosežemo.

Kot omenjeno, fizioterapija ni samo gibanje, je tudi masaža, izvajanje vaj in podobno. Odvisno od pacienta, kakšne težave ima in kako se lahko lotijo primera, da bo najbolj optimalno zanj. Okrevanje zna biti naporno in dolgotrajno in s strani pacienta je potrebno veliko volje in energije ,saj ni rečeno da bo terapija imela takoj učinek. Fizioterapevt pa je tisti, ki mora pacienta spodbujati in mu prilagoditi vaje, da mu ne vzame vse volje. Fizioterapija torej ni tako enostavna in zahteva veliko energije, strpnosti in znanja s strani strokovnega delavca, vendar pa je očitno odličen poklic, saj se vse več mladih odloča za tovrsten poklic.