Med izjemno pomembne storitve dermatoloških klinik zagotovo sodi pregled kožnih znamenj. Ta je lahko celo življenjskega pomena, ko gre za nevarna znamenja. Kožna znamenja so namreč manjše ali večje temne lise ali izrastki, v večini primerov pa gre za benigne tvorbe kožnih celic, ki proizvajajo pigment. Poznamo pa tudi melanome, ki sodijo med nevarnejše oblike kožnega raka, saj se hitro povečujejo in napredujejo. Pri tovrstnih znamenjih je ključnega pomena hitro ukrepanje in hiter pregled kožnih znamenj. Slednji lahko namreč naredi razliko med ozdravljivostjo in neozdravljivostjo te bolezni.

pregled kožnih znamenj

Pregled kožnih znamenj je ključen za vse osebe, saj imamo navadno na telesu veliko število znamenj. Previdnost pa je še dodatno potrebna pri določenih skupinah ljudi z določenimi lastnostmi, ki lahko povečajo tveganje za nastanek nevarnih znamenj. V to skupino sodijo osebe, ki so v preteklosti že imele melanom ali pa je bil melanom odkrit pri nekom v ožji družini. Prav tako je pregled dodatno priporočljiv za vse, ki imajo na koži nadpovprečno število znamenj (torej več kot 50) in za vse, ki so bili izpostavljeni soncu in so bili opečeni ali pa imajo svetlejšo polt in ob izpostavljenosti sončnim žarkom ne porjavijo. Preventivni pregled kožnih znamenj pa je priporočljiv še za osebe z znamenji, ki v premeru merijo več kot 6 milimetrov ali opažajo spreminjanje obstoječih znanje, pa tudi nastajanje novih.

Pregled kožnih znamenj se navadno začne z dermatologovim pregledom kože s prostim očesom. Nato se pregled nadaljuje s pregledom z uporabo ročnega dermatoksopa. Ta osvetli in poveča znamenja, da se lažje pregledajo. V večji meri je pregled namenjen razlikovanju med benignimi in malignimi kožnimi tvorbami, kjer so slednje nevarne. Za zagotavljanje kvalitetnejše oskrbe pa dermatolog uporablja digitalno dermatoskopijo, kar je fotografiranje znamenj. Fotografije se sistematično shranjujejo in se ob naslednjem pregledu uporabijo za primerjavo s trenutnim stanjem. Na ta način pa se morebitne spremembe na koži takoj zaznajo.