Prehranski dodatki postanejo del našega vsakdana šele ko zbolimo ali pa se začnemo slabo počutiti. Ponavadi šele takrat začnemo razmišljati o tem, ali se prehranjujemo pravilno, svojemu telesu priskrbimo dovolj vitaminov in mineralov ali bi mogli v prehrano dodajati dopolnila? Prehranski dodatki so nuja, kadar sumimo, da s hrano ne zaužijemo dovolj vitaminov in mineralov, ki so nujno potrebna za normalno delovanje telesa. Z dodatki v prehrani si lahko pomagamo tako pri krepitvi imunskega sistema, kot pri spopadanju s stresom ali pri zanositvi.

prehranski-dodatki

Ponavadi so prehranski dodatki v obliki tablet, lahko pa jih najdemo tudi v drugih oblikah, kot so naprimer kapljice, razpršila ali prah. Najbolj pogosto posežemo po dopolnilih, ko želimo okrepiti imunski sistem. Ker s sadjem in zelenjavo ne zadostimo potrebam po vitaminu C in drugih hranilih, ki jih telo potrebuje, da se lažje bori z okužbo, so najboljša rešitev prehranski dodatki.

Tudi športniki, ki vsakodnevno svoje telo fizično predajajo naporu, potrebujejo dodatke, za normalno delovanje. Niso pa samo vitamini in minerali tisti, ki jih dobimo v obliki dopolnil. Tudi beljakovine, ki so zelo pomembne za normalno delovanje telesa, zlasti športnikov, lahko zaužijemo v obliki dodatkov v prehrani. Vedno več parov, ki si želi zanositi, se srečuje s težavami. Raziskave so dokazale, da če ženska določen čas preden želi zanositi, jemlje prehranske dodatke, ki so jih predlagali strokovnjaki, lahko lažje zanosi.

Ker je na trgu veliko prehranskih dopolnil, je prav, da se o njih najprej malo podučite. Poiščite prehranskega strokovnjaka, ki vam bo znal dobro svetovati, kakšni prehranski dodatki bi bili pravi za vas in vaše težave. Pomembno je, da se dopolnila začnejo jemati šele, ko dobro premislimo, katere snovi ni mogoče vnesti v telo z uravnoteženo prehrano. Če se odločite, da vaše telo potrebuje prehranska dopolnila, poiščite taka, ki so na naravni bazi in nimajo stranskih učinkov.