Proteini so nujno potrebni za življenje in jih telo potrebuje čisto vsak dan, zato jih moramo v telo vnesti zadostno količino, kar  včasih z običajno prehrano ni mogoče, saj hrana ni več tako bogata in kakovostna, kot je  bila nekoč. Zato je nakup kvalitetnih proteinskih dodatkov dobra izbira za naše zdravje, da lahko pomagamo telesu, da ohranja pravo raven energije skozi celoten dan ter opravimo vsa dela ter naloge, ki jih sodoben človek nima prav malo.

proteini

Proteini so v razni hrani kot so mesni iz mlečni izdelki pa vsekakor tudi zelenjava. Dnevni vnos, ki ga človeško telo potrebuje bi mora biti nekje od pol do enega in pol kilograma hrane, ki vsebuje proteine, kar največkrat ni mogoče izvesti, zato pridejo prav proteinski dodatki kot dodatek k redni prehrani. Te dodatke uživamo ponavadi  z vodo ali mlekom.

Proteini so beljakovine, ki oblikujejo naše mišice in jih potrebujemo za to, da lahko sploh treniramo mišice. Potrebujemo jih vsi, neglede na to, ali delamo fizično, ali sedimo za računalnikom ali pa se ukvarjamo s profesionalnim športom. Razlika je le v tem, da eni ljudje, ki so bistveno bolj aktivni, precej več porabijo na dan proteinov kot tisti, ki se ne gibljejo veliko.

Proteini so najbolj pomembni za aktivne športnike in vse, ki so fizično zelo aktivni. Proteinski dodatki se uživajo dnevno večkrat na dan kot napitki in je dobro se držati določenih doziranj, o tem pa se pogovorite s strokovnjakom, ki  vam bo tudi povedal, kateri proteini so za vas najbolj primerni, saj jih je več vrst. Nekateri na se be vlečejo več vode, zato se mišice hitro napihnejo in postanejo večje, zato ste tudi vi težji, nekateri pa delujejo bolj počasi in se tudi jemljejo v manjših količinah, zato da se mišice zgradijo brez preveč vode in tudi teža počasi naraste, saj nekateri športniki ne smejo biti pretežki. V tem primeru je treba izbrati res pravi izdelek, ki bo pomagal do želenega cilja. Enako velja za tiste, ki imajo preveliko težo in želijo namesto sala imeti mišično maso. Je pa zanimivo to, da je mišična masa težja od sala, kar pomeni, da ste lahko bolj vitki kot prej pa vseeno težji zaradi povečane mišične mase in manj lahkega sala.

Ali so proteini za vse ljudi uporabni in varni? Da so za vse varni, priporočamo pa, da se ne uporabljajo za otroke, saj oni še rastejo in rabijo več hrane, konkretne hrane, da se dobro razvijejo.

Vprašanje se poraja vsakemu, ki začne uporabljati proteine, ali lahko namesto proteinske hrane, to so meso, jajca, pšenični izdelki in podobno uporabili kar proteine v napitku? Ne, proteini v hrani so nujni zato jih je treba nujno tudi uživati v običajni obliki, proteini kot dodatki so samo dodatki k normalni prehrani za boljše rezultate ali hitrejše rezultate in za primere, da konvencionalna prehrana ne zadostuje. Je pa dobro se pozanimati tudi pri strokovnjakih in nutricistih.

Vsekakor pa bodite tudi previdni pri izbiri dodatkov, ker niso vsi kakovostni in niso vsi narejeni iz naravnih sestavin, kot je na primer sirotka, glejte, da bodo vsebovali zgolj to.