Prva pomoč je takojšna oskrba ponesrečenca, bolnega ali zastrupljenega človeka, saj je to državljanska in moralna dolžnost posameznika. Izvajanje prve pomoči naj bi bila izvedena v kar najhitrejšem možnem času in tudi pravilno izvedena. Torej prva pomoč so prvi, hitri in pravilni ukrepi pri poškodbah in nesrečah. Potrebno je da poškodovanega ohranimo pri življenju. Vsak posameznik se nauči prve pomoči že približno pri sedemnajstem letu starosti ko se pripravljamo na izpit za avto, motor ali pa traktor. Je ena najpomembnejša dolžnost in vrlina ki smo jo pripravljeni osvojiti, ki nam pride prav ob vsakem možnem dogodku.

Za zagotovitev kvalitetne prve pomoči so potrebni reševalci in medicinsko osebje z kvalitetno opremo. Ta izjemna oprema za imobilizacijo, nosila, sredstva za oskrbo opeklin, reanimacijo, sanitetni material in torbe z medicinsko pomočjo pa seveda stanejo tudi veliko denarja in ni poceni.

prva pomoč

Prva pomoč brez tega ne obstaja. Reševalci in medicinsko osebje mora biti tudi ustrezno zaščiteno z obutvijo in oblačilih v katerih so dobro vidni in prepoznavni. Čevlji so izdelani iz kvalitetnih materialov in prilagojeni vsem razmeram (udarce, kri, tekočine, kemikalije…). Potreben je tudi sanitaren material, material za oskrbo opeklin, reanimacijsko opremo in torbe za prenos medicinskih pripomočkov. kar pomeni da je prva pomoč skupek različnih pripomočkov.

Reševanje življenj je najlepša stvar ki si jo zapomniš za vedno in na kar si lahko ponosen, čeprav je to zelo stresen poklic saj se vedno ne izide tako kot bi se moralo in to ni nič narobe. Že samo kot za posameznika klic na pomoč lahko pomaga nekomu rešiti življenje, če nismo v pravi formi za pomoč ali pa nismo dovolj prepričani, če bo naša prva pomoč prišla prav trenutnemu poškodovancu. Vse kar moramo narediti je da ostanemo mirni in ne delamo panike, čeprav je to lažje reči kakor pa storiti. Vsako življenje je nekaj vredno zato nikoli ne smemo obupati.