Če ste se znašli na tej strani, potem se zagotovo sprašujete, če je sončna elektrarna nekaj kar bi si želeli imeti na strehi. Razlogov za postavitev je mnogo, in vsi so vredni razmisleka. S postavitvijo sončnih celic, si ustvarite brezplačen vir električne energije, ki jo lahko porabite za hlajenje, ogrevanje in delovanje mnogih drugih električnih pripomočkov.

Sončna elektrarna vam bo, tako kot je pričakovano od nje, zagotavljala brezplačno elektriko. Vendar morate vedeti, da je ta res brezplačna šele po sedmih do osmih letih. Razlog za to je, da je postavitev elektrarne dolgoročna investicija in kot taka potrebuje čas, da se lahko res smatra kot nekaj brezplačnega. Seveda pa sončna elektrarna ne potrebuje skoraj desetletja, da začne delovati, kar pomeni, da boste njen rezultat videli takoj, ko bo vklopljena. Z lastnim virom elektrike namreč postanete bolj kot ne neodvisni od zunanji cen elektrike. Prav tako boste za izgradnjo sončne elektrarne s strani države prejeli subvencijo in sicer 180 evrov/kW nameščene moči elektrarne.

sončna elektrarna

Sončna elektrarna in njena učinkovitost pa sta seveda odvisni od tega kje in kako je nameščena. Največji izkoristek bomo imeli, če sonce na sončne celice sije pod kotom 90°. Zato imamo na voljo dva načina namestitve: fiksni in dinamični. Dinamična sončna elektrarna je zmožna spreminjanja svojega naklona in smeri kar pomeni, da bo vedno usmerjena proti soncu. S tem se zagotavlja čim boljši izkoristek sončne energije, ki je v danem trenutku na voljo. Fiksne sončne elektrarne takega luksuza nimajo in morajo zato biti nameščene tako, da bodo skozi leto imele čim višji izkoristek.

Če resno razmišljate o nakupu sončne elektrarne, potem vedite, da se pridobljene sončne energije ne da prodajati. Res je, da lahko za višek energije, ki ga ustvari vaša sončna elektrarna, dobite nekaj denarja, vendar ne pričakujte, da boste s tem mastno služili.