Strela lahko udari povsod, kjer je stik z zemljo. Tako lahko strela udari tudi v našo streho. Možnosti udara strele pa si povečamo z antenami, PV elektrarnami ter pa dimniki, ki so na strehi. Vsi ti elementi so povezani z ozemljitvjo. Udari strele v hišo so zelo nevarni, zato pazite.

 

Veliko bolj nevarno, kot direktni udar strele pa je udar strele v bližini hiše, ker se ob udaru strele sprostijo električni tokovi in napetosti, ki so lahko tudi 100 krat višje vrednosti kot električno omrežje. Zaradi tega se povišajo napetosti v vseh kablih, ki so blizu. To je precej usodno za čisto vse naprave, še posebej računalnike in televizorje. Danes pa imamo tudi pametne hiše in smo kar odvisni od tega. V takem pa najbolj, da samo upamo, da ne zadane naše hiše.

Strelovod

Udar strele v vašo hišo lahko prepreči le strelovod. Ampak 100% strelovod, bi vašo hišo spremenil v kovinsko kletko. Zato mi pri strelovodu upoštevamo razmerje med stroški in pomembnostjo objekta. Za stanovanjske hiše pa se običajno projektira najpreprostejši strelovod, kar pa pomeni, da bo manj strelovodnih vodnikov na strehi. Strelovod torej udar strele varno odvede v zemljo, kjer pa se strela razprši po vsej prevodni zemlji, ampak, če hočemo tak rezultat moramo prvo pravilno montirat strelovod, da strele ne pripelemo v stanovanje.

 

Prednapetnostna zaščita

Danes je edino zavarovanje pred udarom strele prednapetostna zaščita. Ampak, če želimo, da deluje mora najprej biti pravilno izvedena. Preden pa jo kupite pa se je dobro posvetovati z kakšnim svetovalcem, ki ve kaj, kako, kakšno. Pri nas pa tudi zelo pogosto pridemo do objekta, kjer se pa vsi gledamo, svetujemo ter tudi pripravimo ponudbo. Za več podatkov si lahko pogledate na naši spletni strani, ki pa linkana zgoraj. mi pa seveda upamo, da bomo lahko sodelovali z vami.