Novi satelitski internet, ki ga je razvilo podjetje Starlink v letu 2022 prihaja tudi v Slovenijo.  Satelitski internet podjetja Starlink je bil v letu 2021 na voljo v Združenih  državah Amerike, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Grčiji in na Hrvaškem. Podjetje si želi svoje storitve razširiti tudi po Evropi in po svetu, kamor sodi tudi Slovenija.

satelitski internet

Satelitski internet, je oblika brezžičnega, ki se prenaša s sateliti v zemeljski orbiti. Omrežje je sestavljeno iz petih sistemov:

– Naprava pripravljena za internet (internet-ready device), je vsaka naprava, ki se lahko poveže v omrežje z internetom,

– Modem ali ruter,

– Satelitski krožnik ali antena,

– Satelit v vesolju,

– Omrežni operacijski center (NOC) je center, ki s pomočjo velikega satelitskega krožnika sprejme vašo zahtevo, poišče spletno stran, ki jo želite obiskati zbere podatke in vam jih preko satelita pošlje nazaj na vašo napravo.

Internet z satelitsko tehnologijo omogoča dostop do interneta v bolj odročnih krajih, ali kjer ni mogoče napeljati optičnega kabla ali LAN kabla.

Starlink satelitski internet je po prednaročilu možno naročiti na SpaceX Starlink, kjer je potrebno oddati svoje osebne podatke, elektronski naslov in lokacijo. Stroški nabave satelitskega interneta Starlink so okoli 750€. Pričakuje pa se, da se bodo v prihodnosti, ko bo omrežje bolj razvito, cene supustile.

Hitrost prenosa podatkov s Starlinkom je od 35 – 100 megabajtov na sekundo, hitrost nalaganja pa od 5 – 25 megabajtov na sekundo. Časovna zakasnitev pa je med 25 – 30 milisekund. Starlink obljublja da se bodo te številke čez čas spremenile, in da bo njihov internet postal hitrejši.

V 2021 je šetvilo Starlinkovih satelitov povzpelo čez 1700. Podjetje upa da bodo uspeli v nizko zemeljsko orbito poslali okoli 42.000 Starlink satelitov, v tako imenovani megakonstalaciji.

V Sloveniji lahko do satelitskega interneta dostopamo preko večih ponudnikov, kot so Telekom Slovenije, Telemach in drugih. Trenuto je v Sloveniji mogoče preko sistema Toolway mogoče doseči hitrosti 22 MB pri prenosu podatkov in 6 MB pri nalaganju podatkov.