Nekateri pri nakupu avtomobila želijo popolnoma nov avto, drugi pa radi kupijo tudi rabljen avto. Ko gre za rabljene avtomobile, je bil lahko prejšnji lastnik iz Slovenije, lahko pa se odločite za uvoz avtomobila iz tujine.  Pri uvozu iz tujine je marsikdo skeptičen, saj gre lahko za prevaro ali pa avto nima vseh potrebnih dokumentov, da ga lahko vozite po slovenskih cestah. Podjetja, kot je Rovando, vam lahko pri uvozu pomagajo. Za vas iz tujine pripeljejo rabljen avto, ki je opremljen z vso potrebno dokumentacijo, da ga lahko legalno vozite po naših cestah.

uvoz avtomobila

Preprost uvoz avtomobilov iz tujine

Nekateri želijo naprej prodati avtomobile, ki niso vozni ali pa je njihovo lastništvo sumljivo. Če kupite tak avto, si lahko nakopljete kopico težav. Ne samo, da izgubite denar, posledice so lahko resnejše. Pred nakupom avtomobila v tujini, se morate dobro pozanimati, kaj se je z avtomobilom prej dogajalo. Tu vam lahko pomagajo podjetja, kot je Rovando, ki znajo prepoznati ali je izbran avto primeren za uvoz v Slovenijo.

Preden se odločite za nakup, avto pregledajo in določijo njegovo stanje. Med drugim je treba preveriti, ali je bilo vozilo udeleženo v prometni nesreči, ali je možen vpogled v servisno knjigo in podobno. Vsa ta vprašanja so pomembna, da se določi stanje avtomobila, saj to vpliva na končno ceno in kasneje tudi uvoz avtomobila.

Dokumentacija za uvoz avtomobila

Ko se avto pregleda, je treba zbrati še vso dokumentacijo, ki je potrebna za uvoz avtomobila. Ker se zakonodaja v državah Evropske unije razlikuje, je treba preveriti, da je stanje avtomobila v skladu s slovensko zakonodajo. Prav tako mora dokumentacija dokazovati izvor avtomobila, vključiti je treba  seznam vseh dodatnih delov in podobno. Komisija nato pregleda vozilo, da je res v skladu s predpisi. Šele ko imate v rokah vsa potrdila, da je avto primeren za vožnjo, ga lahko začnete voziti po cestah.