Slovensko čebelarstvo ima bogato zgodovino. Obstajajo dokazi, da so čebelarji delovali že v srednjem veku, v 18. stoletju pa je področje čebelarstva doživelo razcvet. O čebelarstvu kot panogi govorimo takrat, ko so za čebele izdelani panji, kjer čebelarji dobijo surovine za izdelke iz čebeljega voska, medu in ostalega.Čebelarstvo

Brez čebel ne bi bilo čebelarstva

Poznanih je več različnih vrst čebel, med katerimi je v naših krajih najbolj znana avtohtona kranjska čebela. Čebelarji čebele gojijo v panjih. Poslikane čelne strani panja, ki jim pravimo panjske končnice, imajo dolgo tradicijo ljudske umetnosti, zato so pomemben del, ki se ohranja iz roda v rod.

Glavna naloga čebel je opraševanje, kar pomeni, da so pomemben del v ekosistemu, ki je pomemben tudi za človeka. Hranijo se s cvetnim prahom in cvetličnim nektarjem, iz katerega se potem v panju naredi medičina. Medičina se hrani v celicah satja, ki se nato nadaljuje v zorenje medu. Satje nato čebelar vzame iz panja in ga uporabi za različne izdelke.

Čebelarstvo se ukvarja s pridelavo medu

Glavni produkt čebel je med in čebelarji poskrbijo, da gre med naprej v gospodinjstva. Največkrat gre za cvetlični med, ki nastane iz medičine, ki jo čebele prinesejo v panj. Iz nje nato čebele iztisnejo vodo in med zori do stopnje, da je prave gostote za točenje. Nekatere vrste medu potrebujejo za zorenje več časa, nekatere vrste medov pa ne vsebujejo veliko vode in je zorenje veliko krajše. Med je poleg cvetličnega lahko tudi gozdni, akacijev, javorjev in drugi. Vsak med ima svojo barvo in okus, zato se med seboj razlikujejo.

Med ima izjemno sladek okus in veliko ljudi ga uporablja namesto sladkorja. Navadno se doda vročim čajem ali pa se preprosto namaže na kos krha. Čebelarstvo se lahko pohvali tudi z dejstvom, da naj bi imel med neomejen rok trajanja. Zato tudi, če se v kozarcu med kristalizira, to ni znak, da živilo ni več dobro, ampak nasprotno to pomeni, da je med zelo dobre kvalitete.

Čebelji vosek in propolis sta produkta, za katera poskrbi čebelarstvo

Čebelarstvo se poleg proizvodnje medu ukvarja tudi s proizvodnjo ostali izdelkov. Sem v prvi vrsti spada čebelji vosek. Čebelji vosek proizvajajo čebele, ki se hranijo s cvetnim prahom in prinašajo med. Vsaka čebela ima voskovne žleze iz katerih priteče vosek. Čebele nato z voskom prekrijejo celice, kjer je spravljen med in ga tako zaščitijo. Na začetku je vosek brezbarven, kasneje pa se zaradi propolisa in cvetnega prahu obarva v rumeno barvo. Čebelarji so ugotovili, da lahko iz voska naredijo sveče in zato se čebelarstvo ukvarja tudi z izdelavo sveč.

Propolis je priljubljen izdelek. Čebelarstvo ga uvršča med najbolj zdrave čebelje produkte, saj je njegova glavna lastnost zaščita pred virusi in bakterijami. Čebele ga proizvedejo z zbiranjem smole, ki jo uporabljajo za zaščito panja pred zunanjimi vplivi in za zaščito pred različnimi boleznimi in okužbami čebelje družne. Propolis je sestavljen iz več sto sestavin in človeku pomaga pri soočanju z različnimi boleznimi in okužbami. Poleg zaščite pred bakterijami, ljudje poročajo o uspešnem zdravljenju glivičnih okužb in pri boleznih ustne votline.