Čeprav se vnetje mehurja lahko pojavi tako pri moških, kot pri ženskah, se pri slednjih pojavlja večkrat. Vzrok, da se pri ženskah vnet mehur pojavlja večkrat je dejstvo, da je sečnica pri ženskah krajša in to pomeni tudi krajšo pot za bakterije, ki po sečnici vstopijo v mehur. To povzroči bolečine in nelagodje v spodnjem delu trebuha in ob uriniranju.

Vnetje mehurja

Vnetje mehurja se lahko pojavi zaradi različnih dejavnikov. Pojavi se, ko bakterije skozi sečnico pridejo do mehurja in se tam začnejo množiti. V prvi vrsti je to anatomija, zaradi katere so ženske bolj dovzetne do vnetij sečil ali pa genskih napak, zaradi katerih odvajanje urina ne poteka kot bi moralo. Vzrok je lahko tudi spolna aktivnost, nekatere vrste kontracepcije in menopavza. Za vnetje mehurja so bolj dovzetni ljudje, ki imajo oslabljen imunski sistem, tisti, ki so  pred kratkim imeli operativne posege na področju sečil in pa ljudje, ki imajo za uriniranje nameščen kateter.

Simptomi vnetega mehurja se največkrat se pojavijo, ko se med uriniranjem pojavi pekoča bolečina in pa občutek, da morate na stranišče, čeprav na koncu kljub naprezanju priteče le kapljica. Če se to ne popravi kljub zadostnemu pitju tekočine je to lahko znak, da imate vnet mehur. Ostali simptomi vključujejo tudi bolečina v spodnjem delu trebuha, neprijeten vonj in obarvan urin ali pa celo kri v urinu.

Obstaja veliko načinov, kako preventivno poskrbeti, da se vnetje mehurja ne pojavi. V prvi vrsti je tu dobra higiena. Tako ali tako je treba vsakodnevno in po spolnem odnosu poskrbeti, da očistimo predele, kot je nožnica, kjer se bakterije še posebej rade zbirajo. Tudi na stranišču je pomembno, da se obrišete od spredaj nazaj in ne obratno. Potem pa je pomembna tudi zdrava hrana, zadostno gibanje na svežem zraku in dovolj spanja. Za preprečevanje vnetega mehurja je priporočljivo tudi zadostno pitje tekočine in pa praznjenje mehurja, ko to začutimo.