Cena sončne elektrarne je odvisna od veliko dejavnikov, predvsem od velikosti elektrarne in od kakovosti sončnih panelov. Vendar je cena sončne elektrarne v letu 2021 bila lahko znižana za kar veliko subvencijo države, Eko slada in občine, če imate srečo, da ste v taki občini, ki tovrstne sklade ima. Sončne elektrarne se merijo po moči, ki jo potrebujete, da vaše stavbe delujejo oziroma električni porabniki, ki so lahko majhni ali veliki. Malo elektrike porabijo luči, veliko pa različni električni stroji in naprave.

cena sončne elektrarne

Cena sončne elektrarne, ki ima moč 12 kWp je okoli 15000 evrov. Tako elektrarno se priporoča za povprečno slovensko hišo, saj proizvede 11.000 kWh električne energije, kar zadostuje za vse potrebe take hiše z dodatnim ogrevanjem. To pomeni, da imate elektriko povsem brezplačno. Seveda to ne velja za kraje, kjer je veliko megle in so kratki dnevi ter je senca. Zato se prej posvetujte s strokovnjakom glede vaše lokacije in situacije. Morda bo treba podreti tudi kakšno drevo ali elektrarno postaviti malo stran od stavbe. Imeti pa morate cca 70 m2 površine za sončne panele.

Cena sončne elektrarne moči 5 kWp je med 9 in 11.000 evri. Potrebujete pa 35 m2 površine. Taka elektrarna je primerna za nizko energijske hiše, kjer poraba elektrike ni velika in tudi prebivalci take hiše niso potratni glede elektrike. S tako močjo boste lahko ogrevali celotno hišo in imeli priklopljenih nekaj aparatov ter luči. Gre pa za povprečno veliko hišo.

Cena sončne elektrarne moči 1 kWp je okli 2.000 evrov, lahko tudi nekoliko manj. Proizvede pa 1100 kWh električne energije v enem letu, kar pomeni,  da ste lahko okoli 70 % samo oskrbni z elektriko in si tako zmanjšate velik del stroška za elektriko. Če niste potratni na elektriko in imate pasivno ali nizko energijsko majhno hišo je velika verjetnost, da bi že taka elektrarna zadostila vsem vašim potrebam po elektriki. Seveda je to odvisno od vašega življenjskega sloga.